W dniu 20.03.2019 r. w Dziennym Domu Pomocy „Aktywny Senior” w Grodzisku Dolnym odbyły się warsztaty kulinarne jako działanie towarzyszące w ramach Programu Operacyjnego Pomoc Żywnościowa 2014 – 2020 współfinansowanego z Europejskiego Funduszu Pomocy Najbardziej Potrzebującym w Podprogramie 2018.W warsztatach wzięły aktywny udział osoby korzystające z Podkarpackiego Banku Żywności oraz podopieczni Dziennego Domu Pomocy „Aktywny Senior”.
W ramach warsztatów uczestnicy przygotowywali wraz z Panią dietetyk sałatkę z kaszy jęczmiennej, pastę z czerwonej fasoli, czekoladowe kulki oraz zapoznali się z zasadami prawidłowego żywienia.
Przepisy Pasta z czerwonej fasoli
1 szklanka ugotowanej czerwonej fasoli (lub z puszki)
1.70 g suszonych pomidorów
1 duży ząbek czosnku
2-3 łyżki oliwy z oliwek
Kilka liści świeżej mięty
Wszystkie składniki miksujemy na gładka masę i doprawiamy.
Sałatka z kaszy jęczmiennej
2 woreczki kaszy
Ogórek świeży
Pęczek rzodkiewki
Gruszka
Cebula dymka (ze szczypiorkiem)
2 małe papryki
Garść orzechów włoskich
Sos: oliwa/olej, cytryna, miód, musztarda(opcjonalnie; pestki, ziarnka słonecznika, suszone owoce)
Kaszę gotujemy do miękkości i studzimy.
Wszystkie warzywa kroimy na kostkę/ talarki.
Mieszamy kilka łyżek oleju z łyżką miodu, łyżką musztardą i odrobiną soku z cytryny.
Całość mieszamy i posypujemy pokruszonymi orzechami.
Czekoladowe kulki
pół szklanki płatków owsianych
2 łyżki kakao
100 g daktyli
Wiórka kokosowe do obtoczenia
Płatki mielimy drobno lub używamy ich w całości. Daktyle moczymy przez kilka minut we wrzątku, odcedzamy i miksujemy. Mieszamy ze sobą wszystkie składniki, dodajemy kakao i rękoma formujemy kilki.
Obtaczamy w kokosie.